Jari Litmanen: tragédia kráľa fínskeho futbalu

Jari Litmanen je najslávnejší a najslávnejší futbalista v histórii Fínska. Za národný tím odohral rekordných 137 zápasov a bol lídrom skvelého Ajaxu 90. rokov, v roku 1995 vyhral s tímom Amsterdamu Ligu majstrov. Fanúšikovia Litmanena nazývali „fínskym Pelom“ pre kúzlo, ktoré vytvoril na ihrisku. Jeho partneri ho postavili na roveň Dennisa Bergkampa. Jariho talent sa ale nikdy úplne neuskutočnil kvôli nekonečnej sérii zranení, ktoré ho sužovali počas celej jeho kariéry. Pripomeňme si cestu Litmanena – muža, ktorý sa vo svojej vlasti stal legendou a skutočnou tragédiou v mierke svetového futbalu.

Prvé kroky a rozkvet v Ajaxe

Jari Litmanen sa narodil do futbalovej rodiny vo fínskom meste Lahti. Jeho otec hral za miestny klub Reipas a fínsku reprezentáciu a jeho matka hrala za ženský tím Reipas. Niet divu, že Jari začal hrať futbal od detstva, aj keď sa spočiatku dobre prejavoval aj v ľadovom hokeji. Vo veku 16 rokov debutoval Litmanen v dospelom futbale s Reipasom a potom sa presťahoval do jedného z najsilnejších klubov vo Fínsku, HJK.

O pár rokov neskôr, v roku 1992, Litmanen skončil v Ajaxe, ktorý zaň zaplatil niekoľko desiatok tisíc dolárov, čo je v dnešnej dobe smiešne. Tréner Amsterdamu Louis van Gaal bol spočiatku k fínskemu nováčikovi skeptický, považoval ho za príliš bojazlivého. Keď ale Dennis Bergkamp klub opustil, Litmanen začal dostávať svoju šancu a bravúrne ju využil. V sezóne 1993/94 nastrieľal 26 gólov v 30 ligových zápasoch a stal sa najlepším strelcom turnaja a holandským hráčom roka. Ako člen Ajaxu vyhral Litmanen trikrát ligový titul av roku 1995 vyhral Ligu majstrov, na ktorú sa u Mostbet cz vypisovali stávky.

Za sedem sezón v Amsterdame nastrieľal Litmanen 129 gólov, z toho 26 v Lige majstrov, čo je dodnes klubový rekord Ajaxu v európskej premiérovej súťaži. Fanúšikovia Fína zbožňovali a hovorili mu „Merlin“ pre jeho kúzlo na ihrisku a jeho schopnosť posielať lopty do súperovej bránky po neuveriteľných trajektóriách. A legendárny stredopoliar Ajaxu Frank Rijkaard dokonca priznal, že Litmanena považuje za najlepšiu „desiatku“ v histórii klubu.

Séria zranení a predčasný pokles

Litmanénov fenomenálny talent mal ale aj tienistú stránku – „sklovitosť“. Takmer celú Fínovu kariéru sužovali zranenia, kvôli ktorým vynechal mnoho zápasov. Jari, ktorý už hral za Ajax, musel kvôli zdravotným problémom vynechať 57 z 204 zápasov tímu.

V roku 1999 nasledoval Litmanen Van Gaala do Barcelony, ale počas dvoch sezón odohral za Blaugranas iba 21 zápasov. V lete 2000 Fína nový tréner Kataláncov nepotreboval a odišiel do Liverpoolu. Tréner Merseyside Gerard Houllier najskôr nazval Litmanena „hráčom svetovej triedy“, ale potom si do útoku vybral mocného Emila Heskeyho. Jari sa uspokojil s rolou rezervy, občas sa objavil ako náhradník.

V roku 2002 sa Litmanen vrátil do Ajaxu, kde ho fanúšikovia vítali ako skutočného hrdinu. Zranenia ho ale neopustili ani tentoraz – za dva roky odohral Fín len 20 zápasov. Potom sa Jari túlal po rôznych kluboch, vrátane hrania za skromné Lahti, Hansa a Fulham, ale kvôli rovnakým zdravotným problémom nikde dlho nezostal.

V roku 2011 sa 40-ročný Litmanen presťahoval do HJK, kde strávil šesť mesiacov a odišiel do dôchodku, čím sa stal jedným z mála hráčov v histórii, ktorý hral v štyroch rôznych dekádach.

Jari Litmanen je skutočným symbolom a legendou fínskeho futbalu, hráč, ktorý by za iných okolností mohol dosiahnuť svetovú slávu. Ale, bohužiaľ, neustále zranenia zničili sny fanúšikov a samotného futbalistu a zanechali len fragmenty toho, aká brilantná mohla byť jeho kariéra. Litmanen je ako skutočné stelesnenie kráľa z Andersenovej rozprávky odetý do neviditeľných sklenených šiat. Absolútny talent a tragická krehkosť sú dve veci, ktoré budú imidž najväčšieho fínskeho futbalistu vždy prenasledovať.