Bez auta sa efektívne podnikať nedá. Ako ho využiť a aké má výhody v podnikaní?

Kúpa motorového vozidla je vždy dôvodom na radosť, o to viac, ak ho viete používať v podnikaní. Existuje k tomu viac spôsobov jeho kúpy, používania z pohľadu účtovníctva a daní a rovnako tak viacero foriem účtovania nákladov. V tomto článku sa pozrieme aj na proces prihlásenia a ďalšie povinnosti s autom súvisiace.

Ako auto zafinancovať? Hotovosť nepotrebujete

Kúpu motorového vozidla na svoju firmu alebo živnosť je možné realizovať buď s vlastnými finančnými prostriedkami alebo formou finančného úveru či leasingu.

V prípade kúpy s vlastnými financiami je situácia najjednoduchšia, nakoľko sa vozidlo stáva okamžite vašim majetkom. V prípade úveru je síce tiež vašim majetkom, no jeho kúpe musí predchádzať vybavenie úveru od banky či finančnej spoločnosti.

Ak ide o leasing, tu treba rozoznávať to, či sa jedná o finančný alebo operatívny leasing. V oboch prípadoch platí, že vozidlo nie je majetkom vašej firmy alebo vás ako živnostníka, no musíte ho splácať podľa jeho hodnoty. Kým pri finančnom leasingu sa však raz vašim majetkom stane, pri operatívnom to nemusí byť nevyhnutná podmienka.

Vo všetkých troch posledných prípadoch ale platí, že na kúpu nemusíte disponovať vlastnými finančnými prostriedkami. Na základe predošlej podnikateľskej činnosti, minimálne aspoň na základe obratov posledných 3 mesiacov, si ich viete aj požičať.

Čo všetko môžete uplatniť v nákladoch na auto?

V prípade, že budete mať auto vo svojom vlastníctve ako firma či živnostník, viete si ako daňovo uznateľný výdavok zahrnúť jeho obstarávaciu cenu. Podľa jej výšky je potom možné uplatniť si náklady jednorazovo alebo počas obdobia 4 zdaňovacích období.

Ak by bola obstarávacia cena vozidla do hodnoty 1.700 Eur, môžete sa rozhodnúť uplatniť si túto investíciu ako daňový výdavok jednorazovo hneď v prvý rok.

V prípade, že bude obstarávacia cena vyššia, je nutné auto „odpisovať“ postupne po dobu 4 rokov a to vždy rovnomerne po častiach. Výnimkou je kategória tzv. mikrodaňovníkov, u ktorých platí, že je možné si uplatniť až do 100 % obstarávacej ceny hneď v prvý rok kúpy vozidla. Podmienkou ale je, že ho musíte vlastniť v majetku celé 4 roky.

Medzi daňovo uznateľné výdavky na prevádzku vozidla vo vašom majetku potom spadajú náklady na údržbu, servis, pohonné hmoty či diaľničné poplatky. Ak by išlo o operatívny leasing, do nákladov si môžete dať aj celú mesačnú splátku leasingu.

Vybavovaniu na dopravnom inšpektoráte sa nevyhnete

Či už pôjde o nové alebo jazdené auto, či už sa rozhodnete ho zakúpiť to svojho majetku alebo si vyberiete operatívny leasing, auto je nutné prihlásiť na dopravnom inšpektoráte. So zápisom súvisí aj správny poplatok, ktorý zohľadňuje viacero faktorov.

V prvom rade závisí výška poplatku od výkonu motora. V druhom rade je dôležitým faktorom vek vozidla, s ktorým súvisí aj zaradenie do emisnej triedy. Zjednodušene tak platí, že čím je vozidlo staršie a menej ekologické, tým vyšší bude výsledný poplatok za jeho prihlásenie. Naopak, elektrické autá a hybridy budú mať poplatok citeľne nižší.

Oproti minulosti je výhodou, že už nemusíte meniť značky pri zmene majiteľa mimo okresu, nové evidenčné čísla sú totiž priraďované bez ohľadu na okres.

V každom prípade platí, že ak chcete ušetriť čas a teda aj peniaze, je najlepšie vybaviť si online dohodnutie termínu na dopravnom inšpektoráte. Vďaka tejto užitočnej funkcii si viete rezervovať konkrétny deň a čas a potom už len prísť prihlásenie vybaviť.

Nezabudnite na prihlásenie sa na cestnú daň

Daň z motorových vozidiel, nazývaná tiež cestná daň, je daňou určenou pre živnostníkov, podnikateľov a firmy, ktoré používajú vozidlo na podnikateľský účel.

Daň sa vzťahuje na osobné autá, motocykle, trojkolky a štvorkolky, nákladné automobily, autobusy aj prípojné vozidlá. Daň sa platí daňovému úradu raz ročne spätne za uplynulý kalendárny rok a to do 31. januára, pokiaľ sa neplatia preddavky.

Ročná sadzba dane závisí od typu pohonu, kde majú zvýhodnenie elektromobily a hybridné pohony. Pri štandardných spaľovacích motoroch je výška dane závislá od zdvihového objemu valcov aj od veku vozidla. Čím staršie vozidlo budete mať, tým vyššia bude výška dane, nakoľko vozidlo predstavuje vyššiu záťaž pre životné prostredie.

Dobrou správou je, že aj napriek plateniu cestnej dane sa auto na podnikanie využívať rozhodne vyplatí. Nehovoríme pritom iba o finančnej stránke veci, kde si môžete uplatniť viaceré daňové výdavky, ale aj o rýchlosti, pohodlí a efektivite.

Zdroj foto: F8 studio / Shutterstock.com