Čo sú blue chip akcie a prečo sa do nich oplatí investovať?

Blue chip akcie majú svoje miesto v portfóliách investorov z celého sveta. Predstavujú totiž stabilné a spoľahlivé investičné príležitosti, ktoré často prinášajú výnosy. Prečítajte si náš článok a zistite, aká je ich kľúčová charakteristika, aké výhody a nevýhody majú a ako do nich môžete investovať.

Čo znamenajú blue chip akcie? 

Pojem „blue chip“ pochádza z hry poker, kde modré žetóny – blue chips – majú najvyššiu hodnotu. V oblasti finančného trhu je tento termín používaný na označenie verejne obchodovanej akcie, známych a kvalitných spoločností, ktoré sú lídrom na svojom trhu.

Tieto spoločnosti sú okrem kvality vyznačujú aj svojou stabilitou a výkonnosťou, čo ich robí atraktívnymi pre investorov, ktorí hľadajú bezpečné a spoľahlivé investičné príležitosti. Ak zvažujete investovanie do blue chip akcií a chcete sa poradiť s odborníkmi, kontaktujte advokátsku kanceláriu, ktorá vám vie poskytnúť komplexné poradenstvo. 

Charakteristické znaky blue chip akcií

  • Dividendy – väčšina blue chip spoločností vypláca dividendy, nie je to však povinné. 
  • Silná reputácia – blue chip akcie sú väčšinou spojené so silnou reputáciou, pretože ich zastupujú veľké a uznávané spoločnosti.
  • Nižšie riziko – keďže ide o podniky s úspešnou a dlhodobou históriou na trhu, predstavujú pri investovaní nižšie riziko straty vašich finančných prostriedkov.
  • Dlhodobá perspektíva investície do blue chip akcií vám poskytnú najlepšie výsledky iba vtedy, ak sú udržiavané dlhodobo.

Príklady blue chip spoločností

Mnohé blue chip spoločností sú známe mená, napríklad Coca-Cola, IBM, Amazon, Johnson & Johnson, Microsoft či American Express.

Výhody investovania do blue chip spoločností

Likvidita

Blue chip spoločnosti majú na trhu dobrú povesť, čo im zvyšuje trhovú hodnotu a robí z nich atraktívnu investíciu. Ich atraktivita vám potom priamo uľahčuje nákup a predaj takýchto akcií.

Diverzifikácia portfólia

Mnoho blue chip spoločností má diverzifikované portfóliá podnikania, ktoré zahŕňajú rôzne odvetvia alebo geografické oblasti. Práve toto im umožňuje minimalizovať vplyv hospodárskych výkyvov na ich spoločnosť.

Dlhodobý rast hodnoty spoločnosti 

Tieto spoločnosti majú tendenciu poskytovať dlhodobý rast svojej hodnoty vďaka schopnosti zvyšovať zisky a rozširovať svoje podnikanie.

Nevýhody investovania do blue chip spoločností

Nižšie potenciálne výnosy

Blue chip spoločnosti sú zvyčajne už dobre zavedené a majú stabilné podnikateľské modely. To znamená, že ich rast môže byť pomalší v porovnaní s menšími alebo rýchlo rastúcimi spoločnosťami. To môže obmedziť potenciálne výnosy investícií do týchto akcií.

Vyššia cena akcií

Vzhľadom na ich stabilitu majú blue chip spoločnosti tendenciu obchodovať s vyššími cenami. To môže znamenať, že budete musieť investovať väčšiu sumu peňazí na nákup jednej akcie.

Nízka flexibilita

Pre svoju veľkosť môžu byť blue chip spoločnosti menej flexibilné pri prispôsobovaní sa rýchlym zmenám na trhu alebo pri prijímaní nových inovácií. To môže spomaliť ich schopnosť konkurovať menším, dynamickým spoločnostiam.

Ako investovať do blue chip spoločností? 

Môžete investovať priamo do jednotlivých akcií spoločnosti, ako sú Amazon, IBM alebo Microsoft. To si však vyžaduje vysoké finančné prostriedky a neustále sledovanie akciového trhu.

Ďalšou možnosťou sú potom ETF fondy. Ich veľkou výhodou sú nižšie poplatky a môžu vám poskytnúť diverzifikáciu portfólia. Medzi najpopulárnejšie blue chip ETF fondy patria napríklad: 

  • Shares Dow Jones Global Titans 50 ETF, 
  • Vanguard Dividend Appreciation ETF, 
  • iShares Global 100 ETF. 

Ak preferujete fyzické vlastníctvo akcií, môžete využiť brokera. Ide o spoločnosť, ktorá je oprávnená obchodovať na kapitálových trhoch. Práve prostredníctvom ich platformy môžete uzatvárať transakcie a obchody na burze aj s blue chip akciami.