Bitcoin – cena, graf a kurz, čo to je a kde kúpiť 2024

Snáď neexistuje človek, ktorý by ešte nepočul o Bitcoine. Už pár rokov o ňom prebieha mnoho verejných diskusií. Niektorí ľudia sú jeho zástancovia, iní sú proti a nevidia v ňom žiadny význam. O Bitcoine sa hovorí ako o mene budúcnosti. Čo je Bitcoin? Ako kúpiť Bitcoin? Aké sú jeho výhody a nevýhody?

Ak by mali byť popísané všetky parametre a fungovanie Bitcoinu, bolo by potrebné napísať niekoľko kníh. Celý proces fungovania Bitcoinu a aj to, ako fungujú kryptomeny, je založené na zložitých technológiách, šifrovaní a ťažení. Avšak dá sa aspoň okrajovo vysvetliť, čo to je a kde ho kúpiť.

Nakoľko možností držby, obchodovania alebo používania Bitcoinu je nespočetne veľa, je potrebné to zúžiť. Tento článok základne vysvetlí jeho nevyhnutné premenné, ktoré by mal poznať každý, kto by ho chcel kúpiť alebo použiť.

Čo je Bitcoin?

Bitcoin je decentralizovaná digitálna mena (známa aj ako kryptomena), ktorá sa vytvára, drží a prevádza elektronicky. Nekontroluje ju centrálna vláda ani banka a nie je krytá žiadnou fyzickou komoditou. Transakcie Bitcoinu overuje sieť počítačov a zaznamenávajú sa do verejnej účtovnej knihy nazývanej blockchain. Za prvú oficiálnu transakciu s touto kryptomenou sa považuje Bitcoin Pizza Day, kedy sa za dve pizze zaplatilo 10 000 BTC. Hodnota kryptomeny bola v tom čase na úrovni 0,40 USD.

Ide o najznámejšiu a najpoužívanejšiu kryptomenu vôbec. Taktiež je známa pod skratkou BTC. Bitcoin má narozdiel od klasických peňazí ako je napríklad euro obmedzenú ponuku. Inými slovami, eurá sa dajú tlačiť centrálnou bankou donekonečna, no Bitcoin má vopred stanovený počet. Ten počet je 21 miliónov, ktorý sa dovŕši v roku 2140.

Ako Bitcoin vznikol

Bitcoin vytvoril v roku 2009 pseudonymný programátor alebo skupina programátorov pod menom Satoshi Nakamoto. Cieľom bolo vytvoriť decentralizovanú digitálnu menu, ktorá by sa mohla používať ako prostriedok výmeny bez centrálneho orgánu alebo sprostredkovateľov.

Bitcoin bol navrhnutý ako systém peer-to-peer, čo znamená, že používatelia mohli vykonávať transakcie priamo medzi sebou bez toho, aby potrebovali tretiu stranu, ktorá by na transakciu dohliadala alebo ju spracovala.

Systém je založený na verejnej účtovnej knihe, známej ako blockchain, ktorá zaznamenáva všetky transakcie Bitcoinu.

Táto kryptomena vznikla ako dôsledok na súčasné fiat peniaze. Ako konkurencia tradičným peniazom je Bitcoin tŕňom v oku politikov po celom svete, nakoľko sa ešte nenašiel efektívny spôsom, ako túto kryptomenu efektívne regulovať.

Ako funguje Bitcoin

To, ako funguje Bitcoin, je pomerne zložitá a komplexná záležitosť. Bitcoin je decentralizovaná digitálna mena, ktorá používa kryptografiu na zabezpečenie a overovanie transakcií v distribuovanej účtovnej knihe známej ako blockchain.

Transakcie Bitcoinu sa vysielajú do siete počítačov s protokolom Bitcoin a bloky transakcií sa pridávajú do blockchainu počítačmi, ktoré sú odmeňované určitým množstvom novovytvorených Bitcoinov. Sieť je úplne decentralizovaná a transakcie sú úplne súkromné, čo znamená, že nikto okrem účastníkov transakcie nevidí, čo sa kupuje alebo predáva.

Sieť je navyše neustále monitorovaná a zabezpečená sieťou počítačov, vďaka čomu je takmer nemožné, aby niekto manipuloval s Bitcoinmi alebo ich falšoval.

Graf a kurz Bitcoinu

Ak chce niekto vedieť aktuálny kurz Bitcoinu, môže tak urobiť na akejkoľvek stránke brokera alebo na dostupných internetových stránkach. Je dôležité poznamenať, že cena Bitcoinu sa vyjadruje v amerických dolároch.

Bitcoin má vysokú volatilitu, čo znamená že jeho cena sa neustále a vysoko mení smerom nahor alebo nadol. Z toho dôvodu je zbytočné zmieniť akutálny kurz Bitcoinu. Tento kurz Bitcoinu je možné vidieť aj na grafe Bitcoinu, ktorý je taktiež dostupný na internetových stránkach, napríklad Coindesk.com.

Na grafe je možné vidieť, ako Bitcoin menil svoju cenu (kurz) v priebehu hodín, dní, týždňov až rokov. Toto časové obdobie je možné si nastaviť v každom grafe a vidieť, ako sa kurz Bitcoinu pohybuje.

Ako a kde kúpiť Bitcoin

Bitcoiny si je možné kúpiť z rôznych zdrojov vrátane online búrz a peer-to-peer trhov. Medzi obľúbené burzy patria Coinbase, Binance a Kraken. LocalBitcoins je populárne peer-to-peer trhovisko, kde kúpiť Bitcoin. Tieto burzy umožňujú používateľom nakupovať a predávať Bitcoin priamo medzi sebou.

Na to, aby si niekto mohol kúpiť Bitcoin, musí postupovať podľa určitých krokov.

Predtým, ako je možné získať Bitcoin, je potrebné si zriadiť peňaženku na Bitcoiny, do ktorej bude človek ukladať svoje Bitcoiny. Je možné si vybrať z rôznych možností vrátane peňaženky na počítači, mobilnej peňaženky alebo online webovej peňaženky. Do takejto peňaženky možno ukladať aj iné kryptomeny, ako je napríklad Ethereum či Ripple.

V závislosti od poskytovateľa peňaženky bude možno potrebné overiť klientovu totožnosť a poskytnúť ďalšie osobné údaje, aby bolo umožnené nakupovať Bitcoiny. Po overení klientovej totožnosti bude musieť prepojiť platobnú metódu. Môže to byť bankový účet, kreditná alebo debetná karta.

Po prepojení platobnej metódy je už možné kúpiť Bitcoin. V závislosti od poskytovateľa peňaženky, ktorú si klient vybral a používa, bude môcť kúpiť Bitcoin okamžite alebo bude musieť počkať na schválenie platby.

Po dokončení nákupu Bitcoinov je potrebné previesť klientové Bitcoiny z burzy do svojej peňaženky. Tento proces môže v závislosti od burzy trvať od niekoľkých minút až po niekoľko dní.

Bitcoin je možné kúpiť aj na burze cez brokera, napríklad eToro či XTB, ako pohľadávku. To znamená, že investor nebude reálne vlastniť daný Bitcoin, iba bude mať pohľadávku voči brokerovi a môže zarobiť na raste hodnoty Bitcoinu.

Viete, že na platforme eToro máte prístup k investovaniu do niektorých z najpopulárnejších kryptomien vrátane Bitcoinu? So 74 rôznymi kryptomenami v ponuke vám eToro umožňuje začať investovať do digitálnych aktív s rozsiahlou podporou a bezpečnosťou.

Investovať do kryptomien s eToro >

U 76 % retailových investorov došlo pri obchodovaní CFD u eToro k vzniku straty.

Výhody Bitcoinu

Tak ako každý finančný nástroj, produkt alebo kryptomeny, aj Bitcoin má svoje výhody a taktiež nevýhody. Tieto veci trebá dobre zvážiť pred tým, ako sa niekto rozhodne kúpiť Bitcoin.

Mezi jeho hlavné výhody patria nízke transakčné poplatky, rýchle transakcie, decentralizácia, obmedzená ponuka a anomymita.

Nízke transakčné poplatky

Protokol Bitcoin je navrhnutý tak, aby uprednostňoval efektívnosť, čo pomáha udržiavať nízke poplatky za transakcie. Sieť Bitcoin poháňajú ťažiari, ktorí používajú výkonné počítače na spracovanie transakcií a zabezpečenie siete.

Táto sieť ťažiarov súťaží o právo pridávať nové bloky transakcií do blockchainu, za čo je odmeňovaná malým poplatkom za každý spracovaný blok. Keďže ťažiari súťažia o získanie odmeny, udržiavajú si nízke náklady, čo vedie k nízkym transakčným poplatkom pre používateľov.

Okrem toho je sieť Bitcoinu navrhnutá tak, aby bola efektívna a znižovala množstvo údajov, ktoré je potrebné spracovať v každom bloku, čo tiež pomáha udržiavať nízke poplatky.

Rýchle transakcie

Sieť Bitcoin je navrhnutá tak, aby rýchlo a efektívne spracúvala transakcie. Je to spôsobené kombináciou niekoľkých faktorov. Po prvé, sieť Bitcoin je poháňaná veľkou sieťou počítačov, tzv. ťažiarov, ktoré používajú výkonný hardvér na overovanie transakcií a ich zaznamenávanie do blockchainu.

To, ako ťažiť Bitcoin by bolo na samostnatný článok, ak nie knihu. Ide o komplikovaný proces, kedy medzi sebou súťažia ťažiari s výkonnými počítačmi. Z dôvodu zložitosti sa vytvárajú skupiny ťažiarov, tzn. miners.

Okrem toho sú bitcoinové transakcie vo všeobecnosti lacné a majú relatívne nízke poplatky za spracovanie, čo z nich robí nákladovo efektívny spôsob prevodu peňazí. A napokon, sieť Bitcoin je navrhnutá tak, aby transakcie spracovávala rýchlo, pričom dokončenie väčšiny transakcií trvá menej ako 10 minút.

Decentralizácia

Decentralizácia znamená, že nad sieťou Bitcoin nemá kontrolu žiadny subjekt ani skupina subjektov. Namiesto toho sieť poháňa sieť počítačov, známych ako uzly, ktoré sú navzájom prepojené.

Transakcie overujú a potvrdzujú používatelia (ťažiari), ktorí využívajú svoj výpočtový výkon na riešenie zložitých kryptografických rovníc. Tým sa zabezpečuje, že žiaden jednotlivý subjekt nemôže manipulovať so sieťou Bitcoin ani ju ovládať.

Obmedzená ponuka

Ponuka bitcoinov je obmedzená, pretože v obehu bude vždy maximálne 21 miliónov Bitcoinov. Tento limit je pevne zakódovaný v protokole Bitcoinu a nemožno ho zmeniť. Táto obmedzená ponuka pomáha zabezpečiť vzácnosť a robí z Bitcoinu deflačné aktívum, ktorého hodnota by sa časom mohla potenciálne zvýšiť.

Anonymita

Bitcoin ponúka určitý stupeň anonymity, pretože ide o decentralizovanú peer-to-peer sieť, v ktorej sa všetky transakcie zaznamenávajú do verejnej účtovnej knihy známej ako blockchain. Transakcie v blockchaine sú pseudonymné, čo znamená, že sú spojené s verejnou adresou používateľa, a nie s jeho skutočnou identitou.

To znamená, že hoci sú transakcie verejné, odosielateľ a príjemca transakcií nie sú ľahko identifikovateľní. Táto úroveň anonymity je výhodná pre používateľov, ktorí chcú chrániť svoje súkromie, ale má aj nevýhody, pretože sa dá využiť na nezákonné činnosti, napríklad pranie špinavých peňazí.

V dôsledku toho niektoré vlády a finančné inštitúcie prijímajú opatrenia na obmedzenie anonymity používateľov Bitcoinu tým, že od nich vyžadujú, aby pri transakciách uvádzali svoju totožnosť a adresu.

Nevýhody Bitcoinu

Ľudia si často myslia, že Bitcoin je rýchly spôsob ako zarobiť peniaze, no aj on má svoje nevýhody. Medzi hlavné nevýhody Bitcoinu patria volatilita, bezpečnostné riziká, obmedzená akceptácia, nedostatočná regulácia a ťažkosti pri používaní.

Volatilita

Bitcoin je volatilný, pretože jeho cena sa riadi špekuláciami a dopytom, a nie je krytá žiadnym hmatateľným aktívom. To znamená, že hodnota Bitcoinu môže v krátkom čase výrazne kolísať. Bitcoin je navyše stále relatívne novým aktívom a jeho trh je pomerne malý.

To znamená, že aj malé zmeny v dopyte môžu mať veľký vplyv na jeho cenu. A napokon, trhy s kryptomenami stále nie sú do veľkej miery regulované, čo ich ponecháva otvorené manipulácii a iným formám podvodov. Všetky tieto faktory prispievajú k volatilite Bitcoinu.

Bezpečnostné riziká

Bitcoin má bezpečnostné riziká, pretože ide o digitálnu menu, a preto je zraniteľný voči kybernetickým útokom a hackerským útokom. Decentralizovaná povaha meny znamená, že nie je krytá žiadnou vládou ani finančnou inštitúciou, takže hrozí jej odcudzenie alebo strata.

Okrem toho, keďže transakcie v Bitcoinoch sú nezvratné, používatelia nemôžu vrátiť späť žiadne transakcie, ktoré boli vykonané omylom.

Obmedzená akceptácia

Bitcoin je prijímaný len v obmedzenej miere, pretože obchodníci a iné podniky ho stále neprijímajú ako formu platby. Hoci v posledných rokoch získava na popularite, stále nie je tak široko akceptovaný ako tradičnejšie formy platieb, ako sú kreditné karty, debetné karty a bankové prevody.

Nedostatočná regulácia

To znamená, že Bitcoin nepodlieha žiadnym vládnym reguláciám ani reguláciám centrálnej banky. Nie je podporovaný žiadnym centrálnym orgánom a neexistujú žiadne pravidlá ani zákony, ktoré by upravovali jeho používanie.

Tento nedostatok regulácie znamená, že investorov nemá kto chrániť pred prípadnými podvodnými aktivitami, škodlivým softvérom alebo manipuláciou s trhom. Okrem toho to znamená, že hodnota Bitcoinu môže byť veľmi volatilná a že je ťažké predpovedať jeho budúcu hodnotu.

Ťažkosti pri používaní

Bitcoin je navrhnutý tak, aby sa ťažko používal a bol bezpečný. Transakcie v Bitcoinoch sú nezvratné, čo znamená, že po potvrdení transakcie ju už nemožno zrušiť. Toto bezpečnostné opatrenie sťažuje hackerom a škodlivým subjektom manipuláciu s blockchainom.

Okrem toho Bitcoin vyžaduje, aby si používatelia ukladali vlastné súkromné kľúče, ktoré je ťažké si zapamätať a bezpečne uchovávať. A napokon, náročnosť získania a používania Bitcoinu sťažuje aj jeho využívanie zlomyseľnými aktérmi na nezákonné činnosti, ako je pranie špinavých peňazí.

Obchodovanie s Bitcoinom

Už je teda jasnejšie, čo je to Bitcoin, ako a kde sa dá kúpiť a aké má výhody. S týmito základnými informáciami sa každý môže rozhodnúť, či je nákup a obchodovanie s Bitcoinmi to pravé.

Niektorí ľudia majú záujem obchodovať s Bitcoinom z dôvodu špekulácie, teda chcú zarobiť na jeho vysokej volatilite. Iní ho na druhú stranu držia dlhodobo s dôverov, že Bitcoin má budúcnosť a že bude s ním možné platiť takmer všade.

Akýkoľvek dôvod človek má, je nevyhnutné byť opatrný. Na Bitcoine sa dá rozprávkovo zarobiť, no na druhú stranu pri vysokej váhe Bitcoinu vo svojom portfóliu môže investor prísť o vysokú sumu peňazí. V tomto prípade je opatrnosť viac než na mieste.

TOP brokeri a investičné platformy

xtb

Na 76 % účtov investorov dochádza u XTB brokera k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami.

etoro

U 51 % retailových investorov došlo pri obchodovaní CFD u eToro k vzniku straty.